Η ελιά αποτελεί σπουδαία καλλιέργεια
στο Μεσογειακό οικοσύστημα και μια σπουδαία πηγή
ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο.
Η ελιά είναι ένα αειθαλές, καρποφόρο δέντρο
με στενόμακρα φύλλα, που μπορεί να ζήσει εκατοντάδες
χρόνια.. Το μεσογειακό κλίμα, που χαρακτηρίζεται
από δροσερό καλοκαίρι, ήπιο χειμώνα και μικρές
έως μέτριες βροχοπτώσεις, δημιουργεί το καταλληλότερο
περιβάλλον για την ανάπτυξη καλλιεργειών ελιάς.
Ο καρπός της ελιάς στην αρχή είναι πράσινος
και καθώς ωριμάζει γίνεται μαύρος
Η σάρκα της ελιάς περιέχει από 16 μέχρι 30%
λίπη, 1,5-2,0% πρωτεΐνη, 1,0-1,3% ανόργανα στοιχεία
και 4-13% ελεύθερες αζώτου εκχυλισματικές ουσίες.
Ο ελαιόκαρπος περιέχει όλα τα ανόργανα στοιχεία
που είναι απαραίτητα στη διατροφή. Η ακατέργαστη
ελιά είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο
και μαγνήσιο. Επίσης περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο,
νάτριο και ίχνη χαλκού.
|